عمومی

مضرات سیگار کشیدن در دوران بارداری【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم در رابطه با مضرات سیگار کشیدن در دوران بارداری صحبت کنیم. بارداری حساس ترین دوره رشد فرزند دلبند شما است. در صورتی که سلامتی خودتان انگیزه کافی برای ترک سیگار ایجاد نمی کند لازم است برای سلامتی نوزادتان این کار را انجام دهید. چرا که مصرف سیگار می تواند ضربات جبران ناپذیری در سلامت شما و فرزند دلبندتان ایجاد کند. در صورتی که خود یا همسرتان سیگار مصرف می کنید و باردار هستید و یا قصد باردار شدن را دارید به شما پیشنهاد می کنیم خواندن این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید.

کلینیک زیبایی ماهرخ

مصرف دخانیات بر جنین چه تاثیری می گذارد؟

طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) بیش از 13 درصد از خانم ها در دوران سه ماهه اول بارداری سیگار مصرف می کنند. متخصصان بر این باورند که سیگار کشیدن در هر دوره ای از بارداری و شیردهی می تواند صدمات جبران ناپذیر و مادام العمری برای نوزاد ایجاد کند. نیکوتین به عنوان ماده اعتیاد آور در سیگار به همراه مونوکسید کربن و بسیاری دیگر از سموم از طریق مصرف سیگار به بدن وارد شده و به طور مستقیم به نوزاد می رسد.

به همین خاطر مهم است که قبل از بارداری سیگار را ترک کنید. این کار بسیار سخت و دشوار است؛ اما باید برای سلامت کودک دلبند خود این کار را انجام دهید. قطعا موفق خواهید شد. در این قسمت تنها برخی از مهم ترین عوارض سیگار کشیدن در دوران بارداری شرح داده شده است:

  • سقط جنین و مرده زایی: اولین و مهم ترین عارضه ای که مصرف سیگار در دوران بارداری ایجاد می کند، سقط جنین در سه ماهه اول بارداری است. البته در بسیاری از موارد نیز گزارش شده است که مرگ جنین پس از هفته 24 بارداری رخ داده است؛ به این حالت مرده زایی می گویند. در واقع مصرف سیگار در خانم های باردار احتمال سقط جنین و مرده زایی را به شدت افزایش می دهد. مشکلات جفتی و کاهش رشد جنین نیز از عوارض از دیگر عوارض مواد شیمیایی موجود در سیگار است.
  • بارداری خارج از رحم: یکی از مواد مضری که در سیگار وجود دارد نیکوتین است. این ماده می تواند باعث انقباض لوله های فالوپ شود. یکی از نتایج احتمالی انقباض لوله های فالوپ، پدیده ای به نام بارداری خارج از رحم است. چنانچه این اتفاق رخ دهد برای جلوگیری از عوارض تهدید کننده سلامت مادر، جنین باید سریعا از بدن مادر خارج شود. در صورتی که هنوز از بارداری خود مطمئن نیستید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله علائم باداری از هفته اول به چه شکل است را مطالعه کنید.
  • جداسازی جفت یا دکولمان جفت: جفت یک جزء حیاتی برای جنین به حساب می آید. چرا که جنین می تواند از طریق این ساختار مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نماید. مشکلات مربوط به جفت نیز از جمله عوارض مصرف سیگار در دوران بارداری است. جدا شدن جفت تنها یکی از پدیده های مورد انتظار در خانم های سیگاری می باشد. در این حالت جفت قبل از زایمان از رحم مادر جدا می شود. این پدیده می تواند باعث خونریزی شدید شده و زندگی مادر و جنین را تهدید نماید. باید بدانید که هیچ گونه جراحی یا روش درمانی برای اتصال مجدد جفت جدا شده وجود ندارد. البته مراقبت های پزشکی ممکن است به افزایش احتمال تولد نوزاد با وجود دکولمان جفت کمک زیادی کند، اما باید گفت راه درمانی تایید شده و تضمین شده ای برای این موضوع وجود ندارد.
  • جفت سر راهی: یکی دیگر از عوارض شایع مصرف سیگار در دوران بارداری، جفت سر راهی است. در دوران بارداری جفت به شکل طبیعی در قسمت بالای رحم رشد می کند. این کار به این خاطر انجام می شود که در هنگام زایمان باید دهانه رحم باز شود و زایمان انجام شود. در صورتی که جفت در بخش تحتانی رحم مادر قرار بگیرد، پدیده ای به نام جفت سر راهی ایجاد که در این حالت ممکن است سرویکس به طور کامل یا ناقص پوشانده شود. در چنین شرایطی امکان پاره شدن جفت بسیار زیاد خواهد بود. این پدیده می تواند باعث ایجاد خونریزی شدید شده و اکسیژن رسانی و تغذیه جنین را مختل نماید. در صورتی که ویپ هم مصرف می کنید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله ضرر ویپ بیشتر است یا سیگار را مطالعه نمایید.
  • زایمان زودرس: در صورت بی توجهی خانم های باردار به مصرف سیگار ممکن است دچار زایمان زودرس شوند. در صورتی که نوزاد در هفته 37 بارداری متولد شود، زایمان زودرس اتفاق می افتد. این پدیده می تواند عوارض بسیار زیادی مانند آسیب بینایی و شنوایی، ناتوانی ذهنی، مشکلات یادگیری و رفتاری و همچنین منجر به مرگ نوزاد شود.
  • وزن کم نوزاد در هنگام تولد: وزن کم نوزاد در هنگام تولد می تواند منجر به بروز مشکلات بسیار زیاد و ناتوانایی های دیگر در نوزاد شود. امروزه با توجه به پیشرفت های علمی، تعداد کمی از نوزادان به دلیل وزن بسیار پایین جان خود را از دست می دهند. اما به هر حال این مشکل باز نیز وجود خواهد داشت. این پدیده می تواند منجر به بروز عوارضی مانند تاخیر در رشد، فلج مغزی شده و اختلالات شنوایی یا بینایی را به دنبال داشته باشد. مادرانی که پیش از دوران بارداری، مصرف دخانیات را ترک می کنند، خطر تولد نوزادی با وزن بسیار پایین در آن ها کاهش می یابد. طبق تحقیقات صورت گرفته تولد نوزاد با وزن کم در زنانی که طی دوران بارداری سیگار را ترک می کنند، نسبت به خانم هایی که در بارداری سیگار می کشند، بسیار کم است.
  • نقایص مادرزادی در هنگام تولد: مصرف سیگار در دوران باردای خطر نقایص مادرزادی را در هنگام تولد به شدت افزایش می دهد. مشکلات مربوط به قلب و اختلالات قلبی از شایع ترین نقایص در هنگام تولد نوزادانی با مادران سیگاری است. شکاف کام و شکاف لب نیز از دیگر نقایص مادرزادی به دلیل مصرف سیگار در هنگام بارداری است.
مصرف دخانیات بر جنین چه تاثیری می گذارد؟

نکات مهم برای ترک سیگار در دوران بارداری

بهترین کار ممکن برای ترک سیگار مشورت گرفتن از پزشک متخصص است. باید بدانید که هر چه زودتر برای ترک سیگار اقدام کنید، برای سلامتی جنین و خود شما بهتر خواهد بود. در صورتی که نمی توانید سیگار را ترک کنید، کم کردن آن نیز می تواند کمک کننده باشد. اما باید بدانید همچنان خطرات بسیار هولناکی برای جنین شما وجود خواهد داشت.

علاوه بر این باید بدانید که پس از بارداری نیز نباید سیگار بکشید. چرا که کودکانی که در اطراف دود سیگار هستند، بیش از سایر نوزادان در معرض خطر ابتلا به عنوان عفونت های گوش و سرماخوردگی هستند. همچنین ترک سیگار می تواند احتمال ایجاد بیماری های قلبی و سرطان را به شدت کاهش دهد. برای این کار لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • یک تاریخ دقیق برای ترک سیگار تعیین کنید.
  • به خانواده، دوستان و آشنایان خود بگویید که قصد ترک کردن سیگار را دارید.
  • سیگار را در از خانه، ماشین و محل کار خود به طور کامل حذف کنید.
  • از افراد سیگاری بخواهید در کنار شما سیگار نکشند.
  • در صورتی که در زمان رانندگی یا وقتی که استرس دارید سیگار می کشید، سعی کنید فعالیت های دیگری را جایگزین آن کنید.
  • نوشیدنی های کافئین دار کمتری مصرف کنید. زیرا مصرف کافئین ممکن است تمایل شما را ربه سیگار کشیدن تشدید کند.
  • آدامس های بدون قند را در دسترس خود قرار دهید تا زمانی که تمایل به سیگار کشیدن داشتید به جای آن آدامس بجوید.
  • از فعالیت هایی مانند پیاده روی، ورزش، خواندن کتاب یا یک سرگرمی برای فعال نگه داشتن ذهن خود استفاده نمایید.
  • با پزشک خود در رابطه با ترک سیگار مشورت نمایید.

تغییرات بدن پس از ترک سیگار چگونه خواهد بود؟

مزایای ترک سیگار، پس از یک روز خود را نشان خواهد داد. ضربان قلب مادر و جنین پس از ترک سیگار به حالت عادی باز می گردد و احتمال ایجاد مشکلات تنفسی بسیار کم خواهد شد. البته با توجه به این که بدن شما به مصرف نیکوتین عادت کرده است، ممکن است علائمی مانند احساس گرسنگی شدید، سرفه، سردرد، عدم تمرکز و… را تجربه کنید. باید بدانید که جای نگرانی وجود ندارد. چرا که این علائم کاملا موقتی بوده و پس از گذشت 10 تا 14 روز به طور کامل از بین می روند. 

در این زمان به دلیل خود به ترک سیگار فکر کنید و به خودتان یاد آوری کنید که این ها علائمی هستند که بدن شما در راه درمان نشان می دهد. به یاد داشته باشید که ترک سیگار و تحمل و مدارا کردن با علائم آن بسیار آسان تر از بیماری های صعب العلاجی است که سیگار کشیدن ممکن است باعث آن شود. به طور کلی هوس شما به سیگار کوتاه مدت بوده و به طور کامل از بین می رود.

در صورتی که باری دیگر شروع به سیگار کشیدن کردید، امید خود را به هیچ عنوان از دست ندهید و به سلامتی کودک خود فکر کنید. بیشتر افراد سیگاری بارها قبل از ترک موفق، باری دیگر شروع به سیگار کشیدن کرده اند. به همین خاطر لازم است تسلیم نشوید و در مورد راهکار هایی که در برابر میل خود به سیگار کشیدن انجام خواهید داد، تفکر کنید.

آیا می توان از داروهایی که به ترک سیگار کمک می کنند، استفاده کرد؟

در صورتی که دوران بارداری خود را سپری می کنید و تمامی راه هایی که برای ترک سیگار وجود دارد را امتحان کرده اید، اما هنوز نتوانسته اید سیگار را ترک کنید، می توانید از دارو استفاده نمایید. البته قبل از هر چیزی بهتر است از پزشک متخصص خود در این رابطه مشورت بگیرید. پزشک ایمن ترین و بهترین راه حل را برای شما و جنین بررسی کرده و آن را به شما پیشنهاد می دهد.

البته به یاد داشته باشید که به هر حال مصرف دارو برای ترک سیگار می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. به همین خاطر پیشنهاد می شود که از این گزینه به عنوان آخرین راهکار استفاده کنید. در این قسمت داروهایی که به شما کمک می کند مصرف سیگار را ترک کنید آورده شده است:

  1. درمان جایگزین نیکوتین مانند برچسب های پوستی، قرص و آدامس هایی که در ترکیبات آن ها از نیکوتین استفاده شده است. البته فرم های تجویز شده توسط پزشک شامل اسپری بینی نیز می باشد.
  2. بوپروپیون: این دارو می تواند میل شما به سیگار را به شدت کاهش دهد.
تغییرات بدن پس از ترک سیگار چگونه خواهد بود؟

کلام آخر

در این مقاله مضرات سیگار کشیدن در دوران بارداری به طور کامل شرح داده شده است. در حقیقت مضرات احتمالی سیگار کشیدن به شدت بر روی سلامت مادر و جنین تاثیر گذار است. به همین خاطر به مادران باردار توصیه می شود تا از مصرف سیگار در این دوران به شدت پرهیز کنند. در غیر اینصورت احتمال بروز خطرات جانی و نقایص مادرزادی در جنین و مادر به شدت افزایش پیدا می کند.

از شما متشکریم که ما را انتخاب کرده اید و تا آخر این مقاله از اسلامشهرینو با ما همراه بوده اید. امیدواریم مطالب گفته شده در رابطه با سیگار کشیدن در دوران بارداری برای شما مفید بوده باشد.

چه امتیازی به این مقاله میدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا