عمومی

 چه زمانی باید دندان عقل را بکشیم؟ [سال 1402]✅

احتمالاً پاسخ به سوال چه زمانی باید دندان عقل را بکشیم؟ موضوعی است که ذهنتان را درگیر کرده است. دندان عقل آخرین دندانی است که در سنین نوجوانی و جوانی در دهان رشد می کند. در صورتی که این دندان از دهان خارج نشود می تواند برای دندان های دیگر آسیب زا باشد. همچنین ممکن است باعث بروز ناراحتی هایی در لثه شود. در چنین شرایطی دندان های دیگر التهاب پیدا کرده و ممکن است به طور کامل از بین بروند.

 به همین خاطر زمان کشیدن دندان عقل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در واقع یک پزشک متخصص زمانی دندان عقل را می کشد که از لثه بیرون آمده باشد. البته باید به یاد داشته باشید که موقعیت قرارگیری دندان های عقل در تمامی افراد یکسان نیست و ممکن است شرایط خاصی وجود داشته باشد. بنابراین دندان شما باید توسط یک پزشک متخصص به صورت کاملاً حرفه ای بررسی شود. 

دندان عقل چیست؟

آخرین دندان هایی که از لثه بیرون می آید، دندان های عقل هستند. هر فردی در دندان های فک بالای خود 2 دندان عقل و در فک پایین نیز 2 دندان عقل دارد که در انتهای دندان ها قرار گرفته اند. این دندان ها معمولا در اواخر دوران نوجوانی یا اوایل دهه بیست سالگی رشد می کنند. این دندان ها سومین دندان آسیا هستند. با توجه به این که دندان عقل عموما در سنینی رشد می کند که فرد دوران بلوغ خود را طی کرده است، به همین خاطر نام دندان عقل را بر روی آن گذاشته اند.

برخی از افراد نیازی به کشیدن دندان های عقل خود ندارند. اما برخی دیگر دندان های عقل نیمه نهفته یا نهفته دارند که به طور کامل و بدون مشکل خاصی در دهان آن ها رشد می کند. دندان عقل نهفته ممکن است به صورت جزئی رشد کرده و اصلا دیده نشوند.

دندان عقل چیست؟

چه زمانی باید دندان عقل را بکشیم؟

به یاد داشته باشید که افراد در بسیاری از مواقع نیازی به کشیدن دندان عقل خود ندارند. اما شرایط خاصی وجود دارد که لازم است دندان عقل جراحی و کشیده شود. این شرایط عبارتند از:

عفونت دندان عقل

در خصوص دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته، مشکلی که در بیشتر موارد مشاهده می شود، بروز عفونت موضعی لثه است. در صورتی که فضای کافی برای رویش کامل دندان عقل وجود نداشته باشید ممکن است بافت لثه اطراف دندان تحریک و عفونی شود. در نتیجه این امر موجب بروز درد، تورم و مشکلات در جویدن و حتی مشکل بلع مکرر به وجود می آید. همچنین در چنین شرایطی دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته با وارد کردن فشار به بافت لثه، آن را تحریک شده و سبب بروز التهاب و عفونت آن نیز می شود. بدین ترتیب در چنین شرایطی باید در اولین فرصت ممکن به فکر کشیدن دندان های عقل باشید. برای بررسی دقیق تر این موضوع لازم است به بهترین جراح دندانپزشک در نسیم شهر مراجعه کنید.

ایجاد به هم ریختگی و کراودینگ دندان های دیگر

 دندان عقل نهفته و نیمه نهفته ممکن است منجر به شلوغ شدن دندان های دیگر شما شود. در حقیقت زمانی که یکی از دندان های شما نهفته یا نیمه نهفته هستند ممکن است در موقعیت کجی قرار بگیرند. این موضوع می تواند به ریشه یا گردن دندان های مجاور فشار وارد کرده و در نهایت باعث جابه ایی و کج شدگی دیگر دندان ها شود. این مسئله در دندان های جلویی به خصوص در فک پایین به صورت شفاف تری دیده شود. معمولا پس از شروع درمان ارتودنسی این موضوع به سادگی قابل رویت است. به همین خاطر متخصصان ارتودنسی قبل از شروع درمان اقدام به کشیدن دندان های مشکل دار می کنند.

وارد کردن آسیب به دندان های مجاور

در صورتی که فضای کافی برای تمیز کردن اطراف دندان عقل وجود نداشته باشد، ممکن است به دندانی که در مجاورت مستقیم آن قرار دارد، آسیب وارد کند. معمولا در چنین شرایطی منجر به بروز اثرات نامطلوب شده و بیماری های لثه، از دست دادن استخوان اطراف دندان و پوسیدگی را به دنبال دارد. در بیشتر مواقع دندان نهفته می تواند با وارد کردن فشار به ریشه دندان مجاور باعث شکسته شدن و بروز عفونت در پالپ دندان مجاور شود. در چنین شرایطی علاوه بر کشیدن دندان عقل نیاز به درمان ریشه و ترمیم مجدد دندان های آسیب دیده خواهد بود. بهترین کلینیک دندانپزشکی در رباط کریم می تواند برای بررسی دقیق تر این موضوع به شما کمک کند.

کشیدن دندان عقل به چه شکل انجام می شود؟

به طور کلی تمامی دندانپزشکان متخصص و حرفه ای از دو روش برای کشیدن دندان عقل استفاده می کنند. این کار به دو صورت معمولی یا جراحی انجام می شود. در این قسمت هر یک از این روش ها به طور کامل شرح داده شده اند:

روش معمولی کشیدن دندان عقل

بیشتر دندان های عقلی که کشیده می شوند، به روش کاملا معمولی این کار انجام می شود. در ابتدا از دندان های عقل، عکس و گرافی گرفته می شود. پس از بررسی کامل عکس ها توسط دندانپزشک متخصص، لثه اطراف دندان مدنظر بی حس می شود. این فرآیند کاملا بی درد بوده و خیلی سریع انجام می شود. پس از گذشت حدود 10 دقیقه و تاثیر بی حسی، برای کشیدن دندان اقدام می شود. دندانپزشک با استفاده از ابزاری به نام فورسپس با چند حرکت دندان عقل را شل کرده و آن را می کشد. سپس جای دندان کشیده شده پانسمان می شود و پزشک به شما توصیه هایی می کند. برای مثال شما باید از آنتی بیوتیک و داروی مسکن برای چند وقت استفاده کنید.

روش جراحی برای کشیدن دندان عقل

جراحی کشیدن دندان عقل یک پروسه ساده است. اما کمی بیشتر از روش معمولی برای کشیدن دندان عقل طول می کشد. معمولا پزشک در شرایطی که دندان نهفته است یا تنها ریشه آن باقی مانده، از روش جراحی استفاده می کند. مراحل کشیدن دندان عقل به روش جراحی به ترتیب زیر انجام می شود:

  • تهیه عکس و گرافی از دندان عقل یا تمامی دندان ها
  • تزریق داروی بی حسی در اطراف دندان مورد نظر
  • برش دادن بافت لثه و کنار زدن آن از روی دندان نهفته
  • در صورت نیاز استخوان اطراف نیز برش داده می شود
  • قطعه قطعه کردن دندان نهفته یا ریشه آن و خارج کردن قطعات
  • ترمیم استخوان و حفره مورد نظر در صورت نیاز
  • بخیه لثه و پانسمان آن
  • ارائه دستورالعمل های بعد از جراحی توسط دندانپزشک

نکات مهم پس از کشیدن دندان عقل چیست؟

جراحی دندان مانند تمامی جراحی ها نیاز به مراقبت های خاصی دارد. رعایت دستورالعمل های توصیه شده توسط پزشک متخصص به بیمار کمک می کند تا هرچه سریعتر سلامتی خود را به دست آورد. در این قسمت برخی از مهم ترین دستورالعمل ها پس از کشیدن دندان عقل آورده شده است:

  • گاز اسرائیل باید حداقل به مدت نیم ساعت روی دندان جراحی شده با فشار نگه داشته شود.
  • در روزهای اول پس از جراحی از لمس کردن ناحیه جراحی شده به شدت بپرهیزید و از شستشوی دهان خود نیز خودداری کنید.
  • از داروهای چرک خشک کن و مسکن که دندانپزشک تجویز نموده است استفاده نمایید.
  • فعالیت های روزانه خود را کمی محدود کرده و استراحت کنید.
  • بر روی صورت خود نزدیک دندان جراحی شده یخ قرار دهید تا به کاهش تورم کمک کند.
  • خونریزی خفیف محل جراحی تا 6 ساعت پس از جراحی کاملا طبیعی است.
  • در روز نخست لازم نیست دهان خود را بشویید اما روز دوم لازم است روزانه ۶ بار پس از غذا خوردن با استفاده از سرم فیزیولوژی یا محلول آب نمک رقیق دهان خود را شستشو دهید.
  • پس از گذشت یک روز از جراحی مسواک زدن را شروع کنید. اما تلاش کنید مسواک با محل زخم تماس نداشته باشد.
نکات مهم پس از کشیدن دندان عقل چیست؟

 نکشیدن دندان عقل چه پیامدهایی دارد؟

در صورتی که دندان عقل شما در وضعیتی باشد که نیاز است هرچه سریع تر آن را بکشید، لازم است در کوتاه ترین زمان ممکن این کار را انجام دهید. در صورت بی توجهی به این موضوع ممکن است پیامدهای زیر را به دنبال داشته باشد:

  • آسیب به دندان های مجاور: با توجه به این که دندان های دائمی از قبل در موقعیت خود قرار گرفتند، وجود دندان های اضافی موجب به هم ریختگی آنها شده و موقعیت سایر دندان ها را به هم می ریزد. این امر باعث ایجاد درد، و کجی و نامرتبی سایر می شود که خود نیز پیامدهای متفاوتی را به دنبال دارد. هم چنین شرایطی چنانچه درمان به تعویق بیفتد ممکن است برای برطرف کردن این مشکلات نیاز به کامپوزیت دندان یا سایر روش ها برای ترمیم دندان عقل نهفته یا شکسته شده باشد.
  • حساسیت و درد: بیشتر بیماران در هنگام درد دندان متوجه وجود دندان عقل نهفته خود می شوند. در واقع دندان عقل نهفته علائم بسیار خفیفی دارد و از این جهت تشخیص آن دشوار بوده و تنها با عکسبرداری مشخص می شود. به همین خاطر نباید هیچگونه دندان درد یا حساسیت دندانی و احساس نبض در دندان ها را نادیده بگیرید. در برخی از مواقع ممکن است حین غذا خوردن یا مسواک زدن، تماس با دندان های پشتی دهان اتفاق افتاده و موجب بروز درد و حساسیت شود. در چنین شرایطی به احتمال زیاد این موارد ناشی از بیرون زدگی دندان عقل شما خواهد بود. همچنین زاویه رشد نامناسب دندان عقل ممکن است منجر به آسیب رسیدن به استخوان فک و یا سایر دندان های شما شود. در صورتی که این درد ناشی از رشد دندان عقل تشخیص و درمان نشود، ریشه دندان عفونی شده و ممکن است به عصب کشی نیاز داشته باشید.
  • آسیب به فک: در صورت آسیب به فک ابتدا سفتی و درد را حس می کنید. سپس این امر بر عملکرد فک و حرکات دهانی شما تاثیر می گذارد. در واقع دندان ها از فک و از طریق لثه بیرون می آیند اما این امر همیشه به یک صورت نیست. به خصوص زمانی که هیچ فضایی در اطراف دهان دندان مجاور وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی دندان عقل زاویه رشد نامناسبی را طی خواهد کرد. این امر ممکن است با گذشت زمان منجر به جابجایی سایر دندان ها و حتی خط فک شود. همچنین می تواند باز شدن دهان را محدود کرده و حین باز کردن دهان باعث ایجاد درد شود.
  • مشکلات سینوسی: در حقیقت دهان و بینی به طور شگفت انگیزی به یکدیگر متصل هستند. به همین خاطر یکی دندان عقل نهفته می تواند باعث بروز مشکلاتی در سینوس ها شود. در واقع زمانی که رشد دندان عقل موجب ایجاد درد فشار و عفونت سینوس ها شود کشیدن آن ضروری خواهد بود. توجه به این موضوع در حفظ سلامت کلیه دهان و دندان موثر و ضروری است.
  •  التهاب لثه: در حقیقت سلامت دهان و دندان تنها به دندان ها خلاصه نمی شود بلکه وضعیت لثه نیز در این امر تاثیر بسزایی دارد. در برخی از موارد وجود دندان عقل نهفته ممکن است باعث آسیب به سلامت لثه شود. در واقع زمانی که دندان عقل با زاویه رشد نامناسب یا افقی رشد کرده و از لثه بیرون می زند ممکن است باعث ایجاد تورم لثه و دشواری تمیز کردن آن شود. به همین خاطر لثه حین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، منجر به بروز درد می شود. 

کلام آخر

در این مقاله سعی کرده ایم برای سوال چه زمانی باید دندان عقل را بکشیم؟ بهترین پاسخ را بیابیم. دندان های عقل آخرین دندان هایی هستند که در سنین نوجوانی یا جوانی رشد می کنند. با توجه به این که ممکن است این دندان ها به لثه و استخوان آسیب برسانند کشیدن آنها لازم و ضروری است. برای کشیدن آن نیز باید در بهترین زمان ممکن این کار را انجام دهید. بی توجهی به این موضوع ممکن است منجر به بروز مشکلات جدی تر دهان و دندان شود.

از این که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کرده اید از شما کمال تشکر و سپاسگزاری را داریم. امیدواریم مطالب گفته شده در رابطه با بهترین زمان کشیدن دندان برای شما مفید بوده باشد. 

چه امتیازی به این مقاله میدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا