عمومی

اختلال پانیک چیست + روش های درمان [سال 1402]✅

در این مقاله قصد داریم در رابطه با اختلال پانیک چیست + روش های درمان آن نکات بسیار مهمی را بازگو کنیم. قطعاً همه ما در طول زندگی بارها دچار احساساتی مانند ترس و اضطراب شده ایم. این واکنش ها کاملاً طبیعی بوده و بدن در مواقع لازم این واکنش ها را از خود نشان می دهد. اختلال پانیک یا هراس عصبی نیز یکی از اختلالات عصبی می باشد. در چنین شرایطی ضربان قلب به شدت بالا رفته و بدن به شدت عرق می کند.

کلینیک زیبایی ماهرخ

امروزه به دلیل سبک زندگی ناسالم و افزایش عوامل استرس زا در زندگی، تعداد افرادی که به اختلال پانیک دچار می شوند رو به افزایش است. اما جای نگرانی وجود ندارد چرا که این بیماری از طریق روش های مختلف درمانی به طور کامل درمان می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه نکات ارزشمندی را گردآوری کرده ایم.برای کسب اطلاعات بیش تر در رابطه با بیماری پانیک + روش های درمان آن یشنهاد می کنیم تا آخر این مقاله از اسلامشهرینو با ما همراه باشید.

 حملات پانیک چیست؟

حملات پانیک یک حمله هراس انگیزی است که موج شدیدی از ترس با آن ترکیب شده است. به گونه ای که  زندگی فرد را مختل می کند. زمانی که حملات پانیک رخ می دهد تپش قلب  بسیار بالا رفته و تنفس فرد را مختل می کند. به گونه ای که فرد گمان می کند نزدیک به دیوانگی و یا مردن است. در چنین شرایطی فرد احساس اضطراب و استرس فراوانی داشته و به شدت عرق می کند. معمولاً این نوع از حملات از یک ترس و دلهره آغاز شده و بعد از ۱۰ دقیقه به اوج خود می رسد. این حملات معمولاً بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به پایان می رسند. به شما پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله 10 راه مطمئن برای مدیریت استرس روزانه را مطالعه کنید.

 این حملات به شدت ناراحت کننده هستند به طوری که  اثرات منفی آن تا چند روز با بیمار همراه خواهد بود. این نوع از حملات ممکن است در هر جا و هر شرایطی رخ دهد فرد ممکن است در خرید و یا در مهمانی باشد. به این ترتیب در صورتی که چنین علائمی را دارید لازم است با مراجعه به روانپزشک محرک های کانیک را شناسایی کرده و اقدام به درمان آن کنید. به یاد داشته باشید. اگر دوره حمله طولانی تر شود ممکن است بیمار دچار حالت تهوع و سرگیجه نیز شود. در چنین شرایطی افراد به شدت در خطر بوده و در شرایط وخیم تر نیز ممکن است تصمیمات خطرناکی مانند خودکشی بگیرند. به همین خاطر لازم است هرچه سریع تر به بهترین متخصص روانشناس در رباط کریم مراجعه کرده و نسبت به درمان آن اقدام کرد.

حمله پانیک چیست؟

نشانه های حملات پانیک چیست؟

 به طور کلی بیش از ۳۵ درصد از افراد دچار حملات پانیک شده و آن را در طول زندگی خود تجربه می کنند.  افرادی که به طور دائم دچار این حملات می شوند، افراد مضطربی بوده و این بیماری ریشه در اضطراب ها در استرس و عدم  آرامش در زندگی دارد. یکی از عوارضی که این اختلال از خود برجای می گذارد تاثیرات منفی بر کیفیت زندگی فرد است. در واقع فرد بعد از گذراندن چنین شرایطی ترس گریز خواهد شد.

 مواردی مانند مانند بیش فعالی، گرگرفتگی و عدم درک واقعیت می تواند منجر به بروز احساساتی مانند ترس از مرگ، افزایش ضربان  قلب و تنگی نفس شود. به یاد داشته باشید که افرادی که دچار این عارضه می شوند، نشانه ها و علائم متفاوتی را نسبت به یکدیگر تجربه می کنند. در واقع، تنها راه تشخیص آن مراجعه به بهترین و با تجربه ترین روانپزشک است. در این قسمت برخی از متداول ترین نشانه های حملات پانیک آورده شده است:

  • گرگرفتگی و بیش فعالی
  • احساس سفت شدن گلو
  • حسی مانند دور شدن از اطرافیان و یا جدا شدن از آن
  • احساسی مانند دیوانگی و مردن
  • سرگیجه و خفگی
  • درد شکم و درد در قفسه سینه
  • تعرق بیش از حد
  • احساس داغ و یا یخ زدگی بدن
  • تنفس سخت لرزش و تنش عضلانی 

درمان اختلال پانیک با روش های سنتی

درمان بیماری پانیک در طب سنتی و با استفاده از گیاهان دارویی می تواند بسیار مفید و موثر باشد. زیرا گیاهان دارویی برای درمان پانیک مواد مواد طبیعی داشته و عوارضی جانبی ایجاد نمی کنند. مصرف برخی از گیاهان دارویی ذیه و تقویت عصب بافت ها و سیستم عصبی قوی تر حملات پانیک را تا حد زیادی کاهش می دهد. طبق مطالعات انجام شده و تجربه بیماران مصرف مواد غذایی آرامبخش و ضد اضطراب، گیاهان دارویی نیز نقش بسزایی در درمان این بیماری  خواهند داشت. برخی از داروهای آرامبخشی که برای درمان خانگی در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرند در زیر قرار داده شده است:

  • بادرنجبویه:این گیاه جزئی از بهترین گیاهان دارویی برای کاهش استرس می باشد که تاثیر آرام بخش بسیار قوی دارد. با توجه به اینکه بادرنجبویه یک آرامبخش برای سیستم عصبی است پس برای درمان پانیک نیز موثر خواهد بود. مصرف این دارو برای افرادی که به اختلالات پانیک دچار هستند می تواند باعث کاهش علائم حملات پانیک مانند تپش قلب بی خوابی سردرد و… شود.
  • جینسینگ: در صورتی که از گیاهان دارویی آرامبخش برای درمان اختلال پانیک استفاده کرده اید و باعث خواب آلودگی شما شده است بهتر است این بار جینسینگ را امتحان کنید. این گیاه دارویی برخلاف سایر گیاهان دارویی آرامبخش به شما انرژی داده در همان زمان از بروز حملات پانیک جلوگیری می کند. طبق تحقیقات انجام گرفته بعد از مصرف این گیاه خلق و خوی شما تغییر کرده و احساس خوبی خواهید داشت.
  • گل ساعتی: یکی از بهترین گیاهان دارویی که در درمان تمام مشکلات مربوط به سیستم عصبی بسیار مفید است، گل ساعتی می باشد. این گیاه دارویی خاصیت ضد استرس داشته و بیشتر به عنوان آرامبخش طبیعی مصرف می شود. در صورتی که احساس بی خوابی دارید، قبل از رفتن به تخت خواب کمی از این گیاه را مصرف کنید. به یاد داشته باشید که استراحت کافی مقدار حملات  پانیک را کاهش داده و به درمان آن کمک می کند.
  • سنبل الطیب: این گیاه دارویی ضد استرس و آرامبخش بر میزان اسید آمینه گاما آمینو بوتیریک اسید در سطوح مختلف اضطراب تاثیرگذار است. در حقیقت اسید گاما آمینو بوتریک اصلی ترین انتقال دهنده عصبی مهار کننده در سیستم عصبی مرکزی به شمار می رود همچنین در تحریک پذیری عصبی نیز نقش بسیار زیادی دارد. بدین ترتیب مصرف سنبل الطیب از تحریک بیش از حد سیستم عصبی جلوگیری کرده و در نهایت به درمان حملات پانیک نیز کمک می کند.
  • جو دوسر: برای کم کردن حملات پانیک لازم است روزانه مقدار زیادی جو دو سر را در سبد غذایی خود بگنجانید. زیرا یکی از بهترین داروهای گیاهی برای درمان حملات پانیک جو دو سر است. این گیاه مشکلات تنفسی احتمالی در طی حملات پانیک را تسکین داده و احساس خفگی ناشی از حملات را به طور کامل از بین می برد.
  • بابونه: به طور کلی در طب سنتی از گیاه بابونه برای درمان ضربان قلب بهبود اضطراب استفاده می شود. به همین خاطر  با مصرف بابونه می توانید تا حد زیادی از حملات پانیک جلوگیری کرده و آن را به طور کامل از بین ببرید. 

درمان های دارویی اختلال پانیک

معمولاً پزشک متخصص برای درمان دارویی این بیماری، داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی را تجویز می کند. داروهای ضد اضطراب مانند بنزودیازپین ها، می توانند در کاهش علائم پانیک بسیار موثر باشند. اما به دلیل احتمال ایجاد اعتیاد و افزایش خطر برای سوء مصرف باید در مصرف آن کاملاً محتاط عمل کرد.

 در حقیقت دارو های ضد افسردگی نیز می توانند در زمینه بهبود اضطراب و علائم پانیک تاثیرگذار باشند اما معمولا به طور کامل تاثیرات آن تنها پس از چند هفته یا حتی چند ماه مشاهده می شود. علاوه بر این برخی از داروهای دیگر مانند بتابلاکرها و آنتی هیستامین ها  نیز برای مدیریت برخی از علائم پانیک مفید هستند. به یاد داشته باشید که درمان های دارویی به تنهایی کافی نیست. بلکه باید این درمان همراه با مشاوره، تمرینات تنفسی و مقابله با اضطراب توسط فرد متخصص انجام شود. 

سایر روش های درمان  اختلال پانیک

 در زمینه درمان بیماری پانیک راه های به غیر از مصرف انواع داروهای شیمیایی و گیاهی وجود دارد. در این قسمت این روش ها به طور کامل شرح داده شده است:

  1. نفس عمیق کشیدن را تمرین کنید: در حالی که بیش فعالی یکی از علائم حملات پانیک است که می تواند ترس را افزایش دهد، تنفس عمیق نیز می تواند علائم پانیک را در هنگام حمله تا حد زیادی کاهش دهد. لازم است بر روی نفس کشیدن های عمیق از طریق دهان تمرکز کرده و احساس کنید هوا به آرامی سینه و شکم شما را پر می کند. پس از پر کردن سینه خود از هوا آن را به آرامی خارج کنید. پس از هر چهار نفس لازم است نفس خود را به مدت یک ثانیه نگه دارید و بعد از آن برای ۴ بار دیگر نفس عمیق بکشید.
  2. تشخیص درست حملات پانیک: با تشخیص این که شما دچار حمله قلبی نشده اید، بلکه این علائم، نشانه های  یک حمله پانیک است، می توانید به خود یادآوری کنید که این حالت گذرا بوده و شما خوب می شوید. اگر به خوبی علائم را بشناسید و بر روی آن تمرکز کنید خود را از گرداب حملات نجات خواهید داد.
  3. بستن چشم ها: بسیاری از حملات پانیک ناشی از حرکاتی هستند که شما را تحت شعاع قرار می دهند.  در صورتی که در محیط های شلوغ و با محرک های بسیار زیادی قرار دارید این موضوع می تواند باعث تشدید حملات پونیک شود. به همین خاطر در چنین شرایطی توصیه می شود چشم های خود را  ببندید. زیرا این امر می تواند هرگونه محرک اضافی را از بین برده تمرکز شما بر روی تنفس راحت تر شود.
  4. تمرین ذهن آگاهی: با توجه به این که حملات پانیک می تواند باعث احساس جدا شدن از واقعیت شود با تمرین ذهن آگاهی می توان با وحشت مبارزه کرد. در واقع این آگاهی می تواند کمک خوبی برای درک واقعیت آنچه در اطراف شما قرار دارد باشد.
  5. تمرکز بر روی یک شی واحد: به یاد داشته باشید که تمرکز بر روی یک شی واحد در هنگام بروز حملات پانیک بسیار مفید است. برای این کار کافیست یک شی را با چشم خود انتخاب کرده و آگاهانه همه چیز را در رابطه با آن یادداشت کنید.
  6. استفاده از تکنیک شل کردن عضلات: قطعا مانند نفس کشیدن تکنیک های شل کردن عضلات می تواند برای درمان حملات بسیار موثر باشند. برای این کار کافی است به صورت آگاهانه یک عضله را به طور همزمان شل کرده و با چیز ساده مانند انگشتان دست خود این تکنیک را عملی کنید. 

چه غذاهایی برای مبتلایان به اختلالات پانیک مناسب است؟

به یاد داشته باشید که رژیم غذایی مناسب می تواند تا حد زیادی بروز علائم پانیک پیشگیری کند. در صورتی که شما یا یکی از اطرافیانتان به این بیماری مبتلا هستید به شما پیشنهاد می کنیم که از غذاهای زیر در رژیم غذایی خود استفاده کنید:

  • رژیم غذایی حاوی اسید آمینه گلوتامات مانند قارچ، پنیر، ماهی و سوپ
  • مصرف سبزیجات حاوی اسید فولیک آهن و منیزیم مانند برگ کلم و اسفناج 
  • مصرف میوه های دارای پتاسیم مانند مرغ، آناناس و خرما
  • مصرف غذاهای حاوی ویتامین c مانند پرتقال، لیمو ترش، نارنج برای تقویت سیستم ایمنی
  • رژیم غذایی حاوی مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم، پروتئین مانند پنیر، شیر، بادام، مغزهای روغنی و سبزیجات 
آیا اختلال پانیک خطرناک است؟

آیا اختلال پانیک خطرناک است؟

بسیاری از افرادی که دچار حملات پانیک می شوند از این موضوع نگران هستند که نکنند دچار سکته قلبی و یا مغزی شوند. همچنین بسیاری از بیماران  نگران هستند که به طور کامل دیوانه شده و عقل خود را از دست بدهند. خوشبختانه باید گفت که این بیماری به هیچ عنوان باعث مرگ نمی شود. اما ترس های فرد می تواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. این دسته از افراد به دلیل این که نگران هستند نتوانند هنگام حمله از مکان های شلوغ فرار کنند، از حضور در چنین مکان هایی خودداری می کنند. 

زمانی که افراد در هر ساعت حملات پانیک را تجربه می کنند، لازم است به اورژانس مراجعه کرده تا از وضعیت سلامت خود مطمئن شوند. همچنین بهتر است آزمایشاتی را نیز در این رابطه انجام داده تا از سلامت خود اطمینان حاصل نماید. به طور کلی، بیماری پانیک خطرناک نبوده و تنها به مراقبت های خاص احتیاج خواهد داشت. به یاد داشته باشید که همراهی فرد مبتلا در مکان های شلوغ بهترین و مهم ترین گزینه است.

کلام آخر

در این مقاله سعی داشتیم به سوال بیماری پانیک چیست + روش های درمان آن پاسخ دهیم. در واقع این بیماری به معنای هجوم ناگهانی ترس و اضطراب با علامه جسمی و روانی است. تقریباً بیشتر افراد در طول زندگی خود این حمله را تجربه کردند. در صورتی که این حملات به صورت مداوم تکرار شود می تواند  زندگی فرد را مختل کرده و دچار افسردگی بسیار شدید شود.  به همین خاطر پیشنهاد می شود در کوتاه ترین زمان ممکن به یک روانشناس ماهر و با تجربه مراجعه شود.

 از این که تا انتهای این مقاله ما را همراهی نموده اید بسیار متشکریم. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله و همچنین نکات مربوط به مراقبت از بیماران مبتلا به حملات پانیک برای شما مفید واقع شده باشد. 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا