عمومی

7 درمان خانگی خشکی دهان چیست؟【سال 1402】✅

در این مقاله قصد داریم به سوال 7 درمان خانگی خشکی دهان چیست؟ پاسخ دهیم. خشکی دهان وضعیتی است که فرد حس خشکی و ناراحتی را در دهان خود تجربه می کند. مایعات دهانی شامل ترشحات تولیدی توسط غدد دهانی مانند آب، مخاط و آنزیم های هضمی است که نقش مهمی در حفظ رطوبت دهان و حمایت از فرایندهای دهانی دارند وقتی این ترشحات کاهش می یابد یا کیفیت آن ها کاهش پیدا می کند خشکی دهان رخ می دهد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی را در این زمینه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

خشکی دهان چیست؟

خشکی دهان وضعیتی است که در آن مقدار تولید ترشحات دهان کاهش یافته و دهان و لب ها به طور متوسط خشک تر به نظر می رسند. این ممکن است به علت کاهش ترشح غده های بزاقی دهان، کاهش مصرف آب، عوامل محیطی، عادت های غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها، بیماری های خاص یا عوارض جانبی درمان، رادیوتراپی و غیره باشد.

علل کاهش ترشح غده های بزاقی شامل پیر شدن، استفاده از برخی داروها، بیماری های خاص و غیره می باشد. مصرف ناکافی آب می تواند باعث خشک شدن دهان شود حتی موادی مانند نوشیدنی های کافئین دار، الکل و غیره هم می توانند منجر به خشکی دهان شوند. مصرف سیگار یا تنباکو، مصرف زیاد قند و نوشیدنی های شیرین می توانند باعث به وجود آمدن خشکی دهان شوند. برخی بیماری ها مانند دیابت، بیماری کبدی، عفونت های دهانی و غیره می توانند باعث خشکی دهان شوند. رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن می تواند به غدد بزاقی دهان آسیب برساند که منجر به خشکی دهان می شود.

مشکلات تغذیه ای نیز ممکن است باعث خشکی دهان شوند. در برخی موارد کمبود مواد مغذی مانند ویتامین C و آهن می تواند ترشح مایعات دهانی را کاهش داده و خشکی دهان را ایجاد کند. توصیه می کنیم در صورتی که علت خشکی دهان شما به خاطر تغذیه نامناسب است به بهترین متخصص تغذیه در اسلامشهر مراجعه کنید و رژیم غذایی متناسب با شرایط تان را دریافت کنید. خشکی دهان ممکن است به علت تحریک عصبی باشد در مواقع استرس و نگرانی یا تنش برخی اشخاص ممکن است حس خشکی دهان تجربه کنند استرس و اضطراب می توانند با ترشح بزاق از غدد بزاقی تداخل ایجاد کرده و خشکی دهان را افزایش دهند.

عوامل محیطی نیز می توانند خشکی دهان را تشدید کنند. آب و هوای خشک، باد یا استفاده از سیستم های گرمایشی و تهویه مطبوع ممکن است باعث افزایش خشکی دهان شوند. برخی بیماری ها و مشکلات سلامتی می توانند خشکی دهان را تسریع کنند برخی از این بیماری ها شامل دیابت، سنگ کلیه، عفونت های دهان و دندان و غیره می باشد.

خشکی دهان می تواند تاثیر منفی بر روی سلامت دهان و دندان داشته باشد زیرا مایعات دهانی در حفظ بهداشت دهان و ضدعفونی کردن درون دهان و دندان ها نقش بسزایی دارند. برای درمان خشکی دهان ابتدا باید علت اصلی مشکل تعیین شود به همین منظور بهتر است برای انجام معاینات تشخیصی به پزشک عمومی مراجعه کنید و درمان های لازم را دریافت کنید پیشنهاد می کنیم به بهترین پزشک عمومی در اسلامشهر مراجعه کنید و خدمات مورد نیاز را دریافت کنید.

برخی از روش های درمانی شامل مصرف آب به مقدار کافی، استفاده از روش های بهداشت دهان و دندان منظم، استفاده از دهان شویه ها و ژل های مرطوب‌کننده، تغییر در رژیم غذایی و غیره می باشد. در مواردی که خشکی دهان ناشی از علل اساسی تری مانند بیماری ها یا مصرف داروهای خاص باشد باید به متخصص دهان، فک و صورت مراجعه کنید و درمان های لازم را برای بهبود بیماری دریافت کنید.

خشکی دهان چیست؟

علائم و نشانه های خشکی دهان

خشکی دهان عبارت است از کاهش تولید ترشحات دهان که می تواند با علائم و نشانه های مختلفی همراه باشد. در ادامه به برخی از این علائم و نشانه ها اشاره می کنیم:

دشواری در بلعیدن: خشکی دهان می تواند منجر به مشکلات در بلعیدن غذا و خوردن آن باشد از آن جایی که وجود بزاق برای نرم کردن و جویدن غذا لازم است خشکی دهان این فرایند را با مشکل مواجه می کند. همچنین ممکن است خشکی دهان احساس گرفتگی و خفگی را نیز به همراه داشته باشد.

بوی بد دهان: بوی بد دهان نیز می تواند یکی از علائم خشکی دهان باشد. وجود ترشحات کمتر در دهان می تواند منجر به رشد بیشتر باکتری ها و میکروب ها در دهان شود. همچنین خشکی دهان ممکن است باعث کاهش تولید ترشحات طبیعی مثل آنتی باکتریال های طبیعی دهان شود که به نوبه خود باعث رشد بیشتر باکتری ها و عفونت های دهانی می‌شود. بهترین راه برای مقابله با بوی بد دهان علاوه بر توجه به بهداشت دهان و دندان مراقبت مناسب از خشکی دهان است. مصرف آب کافی، جویدن آدامس بدون شکر، هندوانه و خیار می تواند به مرطوب نگه داشتن دهان کمک کند.

گلو درد: خشکی دهان می تواند عاملی برای بروز گلو درد باشد. هنگامی که دهان خشک است ترشحات مخاط در ناحیه گلو کمتر می شود و این می تواند منجر به التهاب در ناحیه گلو و حلق شود. این باعث بروز گلو درد و دشواری در بلع غذا می شود. معمولا خشکی دهان ناشی از کمبود مایعات است بنابراین مصرف آب به اندازه کافی و نوشیدن مایعات گرم می تواند بهترین راه برای رفع خشکی دهان و کاهش گلو درد باشد. جویدن آدامس بدون شکر می تواند به افزایش ترشحات دهان کمک کند و از خشکی دهان جلوگیری کند. استفاده از بخور‌ها مانند آلوئه ورا و عسل می تواند خشکی دهان را تسکین دهد و به تسکین گلو درد کمک کند.

لب های خشک و ترک خورده: لب های خشک و ترک خورده می توانند از علائم خشکی دهان باشند. خشکی دهان ممکن است باعث کاهش ترشح طبیعی بزاق شود که نقش مهمی در طراوت لب ها و تسهیل فرایندهای گوارشی دارد. عواملی مانند کاهش میزان آب مصرفی، تنفس از دهان، مصرف برخی داروها، وجود عفونت ها یا مشکلات سیستماتیک می توانند باعث خشکی دهان و در نتیجه خشکی و ترک خوردن لب ها شوند.

تغییر در حس چشایی: تغییر در حس چشایی می تواند یکی از علائم خشکی دهان باشد. زیرا خشکی دهان می تواند باعث اختلال در عملکرد معمولی زبان و حس چشایی شود. زبان خشک و کاهش تولید ترشحات طبیعی در دهان می تواند باعث تغییر در احساس مزه غذاها و نوشیدنی ها شود. ممکن است توانایی تشخیص طعم ها کاهش یابد. ضمنا عوامل دیگری مانند عفونت ها، داروها، بیماری های مختلف مثل دیابت و غیره نیز می توانند به تغییرات در حس چشایی منجر شوند.

افزایش احتمال عفونت های دهانی: خشکی دهان می تواند باعث افزایش احتمال عفونت های دهانی شود. زبان خشک و کاهش تولید ترشحات طبیعی در دهان ممکن است باعث کاهش ضدعفونی کنندگی طبیعی دهان شود که به نوبه خود می تواند باعث افزایش رشد میکروب ها و عفونت های دهانی شود. عفونت های دهانی شامل التهاب لثه، التهاب لوزه، ترشحات یا پلاک دندانی، عفونت قارچی دهان و زخم های دهانی می شوند. این علائم ممکن است شامل تورم، قرمزی، درد و خونریزی باشد.

توصیه می شود در صورت تجربه هر یک از این علائم و نشانه ها به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی خشکی دهان را تشخیص داده و برنامه درمانی مناسب را انتخاب کنید.

درمان خانگی خشکی دهان

در ادامه برخی از روش های خانگی برای بهبود خشکی دهان آورده شده است. توصیه می شود قبل از هر درمان خانگی با پزشک خود مشورت کنید تا علت اصلی خشکی دهان تشخیص داده شود و درمان متناسب با بیماری انجام گیرد.

زنجبیل: زنجبیل ممکن است برای درمان خشکی دهان مفید باشد. زنجبیل خواص ضد التهابی و ضد عفونی کننده دارد که می تواند به کاهش خشکی دهان کمک کند. همچنین زنجبیل می تواند باعث تولید بیشتر ترشحات دهانی شود که می تواند با این کار به رطوبت دهان کمک کند. یک راه استفاده از زنجبیل برای درمان خشکی دهان مصرف زنجبیل تازه است می توانید زنجبیل را خرد کرده و آن را به نوشیدنی های مختلف اضافه کنید.

چای سبز: چای سبز می تواند برای درمان خشکی دهان مفید باشد. چای سبز دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که می تواند به بهبود خشکی دهان کمک کند. مصرف چای سبز می تواند تحریک تولید بیشتر ترشحات دهانی را فراهم کند و در نتیجه موجب مرطوب شدن دهان شود. همچنین خواص ضد التهابی چای سبز می تواند علائم التهابی در دهان را کاهش دهد. برای بهترین نتیجه می توانید چندین بار در روز چای سبز نیمه گرم را مصرف کنید.

آب نمک: آب نمک می تواند برای درمان خشکی دهان مفید باشد. آب نمک کمک می کند تا رطوبت دهان افزایش یابد و از خشکی و احساس ناراحتی در دهان کاسته شود. یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و با این محلول دهان خود را بشویید و یا آن را به آهستگی در دهان نگه دارید و به دقت گردش بدهید و سپس آن را به بیرون تخلیه کنید این عمل را چندین بار در روز تکرار کنید.

کرفس: کرفس جز سبزیجات سالم و مفید است که می تواند به افراد کمک کند تا خشکی دهان را کاهش دهند. کرفس دارای میزان آب بالا و خاصیت مرطوب کنندگی است که می تواند به افزایش تولید بزاق کمک کند. می‌توانید کرفس را بخارپز کنید و سپس آن را مصرف کنید.

آلوئه ورا و عسل: استفاده از آلوئه ورا و عسل می تواند برای درمان خشکی دهان مفید باشد. آلوئه ورا یک گیاه طبیعی است که خاصیت آرام بخش و تسکین دهنده ای دارد. ژل آلوئه ورا می تواند به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی عمل کند و کمک به تسکین خشکی دهان کند. عسل نیز دارای خاصیت مرطوب کنندگی است و می تواند به تسکین خشکی دهان کمک کند. می توانید یک قاشق ژل آلوئه ورا، عسل و آب را به خوبی با هم مخلوط کنید و یک ربع قبل از غذا خوردن یک قاشق غذا خوری میل کنید.

آبلیمو: استفاده از آبلیمو نیز می تواند برای درمان خشکی دهان مفید باشد. آبلیمو یک منبع طبیعی از ویتامین C است که می تواند به رطوبت دهان کمک کند و در مقابل خشکی دهان موثر باشد. می توانید یک تکه قند را با چند قطره آبلیمو مخلوط کنید و آن را آرام آرام در دهان جا به جا کنید و پس از آن بشویید. همچنین مصرف آبلیمو در غذاها و نوشیدنی ها نیز می تواند خشکی دهان را کم کند.

رزماری: رزماری می تواند برای درمان خشکی دهان مفید باشد. رزماری یک گیاه دارویی با خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده و تحریک کننده تولید بیشتر ترشحات دهانی است که می تواند به تسکین خشکی دهان کمک کند. یکی از روش های استفاده از رزماری برای خشکی دهان استفاده از چای رزماری است می توانید یک قاشق رزماری خشک را در یک فنجان آب جوش قرار داده و آن را برای چند دقیقه بجوشانید سپس آن را صاف کرده و آن را به آرامی در دهان خود نگه دارید و بعد آن را فرو ببرید می توانید این روند را چند بار در روز تکرار کنید.

با این حال شرایط و عوامل متفاوتی می توانند خشکی دهان را تحت تاثیر قرار دهند بنابراین ممکن است در برخی از موارد این روش ها به تنهایی کافی نباشند. در صورتی که خشکی دهان به صورت مزمن استمرار دارد توصیه می شود یک تشخیص حرفه ای و درمان مناسب توسط یک پزشک متخصص صورت بگیرد.

درمان خانگی خشکی دهان

عوارض خشکی دهان

احساس خشکی و تنفس دهانی: شخص ممکن است احساس خشکی در دهان کند و در برخی موارد تنفس دهانی نیز داشته باشد. این مشکل ممکن است باعث ایجاد عفونت های دهانی و ترک در لب بشود.

تغییر در طعم و بو: خشکی دهان می تواند باعث تغییر در طعم و بوی دهان شود. شخص ممکن است طعم غذاها را به طور صحیح حس نکند و بوی نامطبوعی را از دهان خود حس کند.

سختی در بلعیدن: خشکی دهان ممکن است باعث سختی در بلعیدن غذا یا نوشیدنی شود. این مشکل ممکن است باعث ایجاد عفونت های گلو بشود.

التهاب لثه: به دلیل کاهش تولید طبیعی بزاق دهان لثه ها ممکن است التهاب پیدا کنند. این مشکل ممکن است باعث خونریزی و درد در لثه ها شود.

آسیب به دندان ها: خشکی دهان ممکن است باعث تشدید بیماری های لثه و تسریع فرایند تسویه اسیدی در دهان شود که می تواند منجر به آسیب دندان ها شود.

مشکلات گوارشی: خشکی دهان ممکن است به علت کاهش تولید بزاق گوارش را تحت تاثیر قرار دهد و باعث مشکلات گوارشی مانند سوزش معده شود. این مشکل ممکن است باعث سو هاضمه و مشکلاتی از این قبیل شود.

کلام آخر

خشکی دهان وضعیتی است که در آن مقدار تولید ترشحات دهان کاهش یافته و دهان و لب ها به طور متوسط خشک تر به نظر می رسند. این ممکن است به علت کاهش ترشح غده های بزاقی دهان، کاهش مصرف آب، عوامل محیطی، عادت های غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها، بیماری های خاص یا عوارض جانبی درمان، رادیوتراپی و غیره باشد.

در این مقاله قصد داشتیم 7 درمان خانگی خشکی دهان را به شما عزیزان معرفی کنیم سپاس گزاریم که تا انتها همراه ما بودید و این مقاله را مطالعه کردید. لطفا پیشنهادات و انتقادات خود را از طریق سایت اسلامشهرینو با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا